dryovch@abv.bg
(+359) 887 607 263

ЕНДОДОНТИЯ


Грижи след лечението


Важно е да разберете какво да очаквате след лечението и какво трябва/или не трябва да правите, за да осигурите неговия успех.
Усещанията, които може да имате след лечение са причинени от няколко фактора. Нашият опит показва, че ако е имало болка преди лечението, то тя ще продължи и няколко дена след лечението. Болката може да обхваща цялата страна, без да е локализирана в точно определен зъб. Обичайно по време на оздравителния период да имате болка и от такива участъци, в които не е имало болка преди лечението.
Най-често се чуства минимален дискомфорт няколко дни след лечението, който може да се повиши след два-три дена и да персистира за още толкова. Това се счита за нормално и свързано с имунния отговор на организма към чужди тела и материали и възпалението, предизвикано от механичната и химичната обработка на кореновия канал. Малко подуване или болка не означават задължително възпаление, а увеличаване на притока на кръв към засегнатия участък, за да се подмомогне оздравителния процес.
Опитайте се да избягвате да дъвчете на страната на лекувания зъб поне една седмица. Препоръчваме Ви да посетите стоматолога си след една- две седмици, за да подмени временната Ви пломба. При всички пломби може да има микропросмукване и тяхната подмяна става важна част от успеха на ендодонсткото лечение.

Грижи след лечението при хирургична манипулация
Първоначално поставете лед /задължително увит в нещо/ върху засегнатата област за 30 мин. За да намалите отокa, продължавайте да поставяте лед на всеки час за 10-15 мин. през първите 4-6 часа. Може и да Ви прозвучи невероятно, но някои пациенти се прибират у дома и остановяват, че нямат лед във фризера. Като алтернатива можете да използвате торбичка замръзени зеленчуци или каквото имате под ръка във фризера.
Първата нощ по време на сън главата Ви трябва да е на по-високо /една допълнителна възглавница/.След хирургическа манипулация може да има подуване – това е напълно нормално. То може да нарасне в следващите 48=72 часа, но след това постепенно ше спадне.
Ако имате болка вземето предпочитаното от Вас обезболяващо средство /избягваите аспирин/ в неговата обичайна дозировка. Ако болката е силна и не се повлиява от обезболяващи средства се обънете към Вашия стоматолог. В случай, че стоматологът Ви е изписал антибиотици или други лекарства, не променяите тяхната схема и не пропускаите прием. Ако имате съмнения относно дадените Ви указания се свържете незабавно със стоматолога си.
Изчакайте 24 часа преди да изплаквате /или жабурите/. След това може да плакнете устата с разтвор от една супена лъжичка сол в чаша топла вода след всяко хранене и преди сън.
Избягвайте да се храните първите 6-8 часа. След това можете да се върнете към обичайния си начин на хранене. Препоръчваме Ви първите два дни храната да е лека и кашава.
Избягвайте топли и много студени напитки и храни, тъй като това може да изгори устата ви. Избягваите хрупкави храни по време на целия заздравителен период.
Въздържайте се от тотюнопушене през първите 24 часа. Намалете броя на изпушените цигхари през останалия заздравителен период, тъй като това забавя оздравяването. Избягваите усилената физическа дейност през следващите 48 часа. Избягвайте алкохолни напитки.
Избягвайте да говорите първия ден и не повдигаите устната си за да погледнете какво е направено. Колкото и да е изкушително по този начин може без да искате да си навредите. Въздържайте се от натискане на лекуваната област.
Поддържайте нормалната си орална хигиена във всички останали области на устата, внимаваики да не засегнете мястото на хирургическата операция. Изплакването с осолена вода ще поддържа хигиената на това място.