dryovch@abv.bg
(+359) 887 607 263

ЕНДОДОНТИЯ


Кога имаме нужда от ендодонтия?


Най-честите признаци са наличие на болка, продължителна чувствителност на студено или топло, чувствителност при докосване и дъвчене. Потъмняване на зъба, подуване на лимфните възли или в областта над зъба. Много често проблемите могат да перситират без никакви симптоми ( именно поради тази причина се налага да се правят рентгенови снимки на умъртвените зъби ). В повечето случаи вашият зъболекар може да открие такива възможни проблеми разчитайки вашите рентгенови снимки.

Защо трябва да се направи ендодонтско лечение?

Ендодонтското лечение е необходимо, когато пулпата (меката тъкан вътре в зъба) , бъде възпалена или инфектирана и това и състояние е необратимо. Възпалението или инфекцията на пулпата могат да възникнат по различни пътища – дълбок кариес, понякога от изпиляването за обвивна коронка, пукнатина в зъба, фрактура на част от зъба и др. Травмата върху зъба може да предизвика увреждане на пулпата и при напълно здрав зъб. Ако възпалението или инфекцията бъдат оставени без лечение, те могат да доведат до силна болка и/ или абцес ( подуване с образуване на гной и силна болка ).

Как ендодонтското лечение ще спаси зъба?

Ендодонтските специалисти са запознати в по-голяма степен с всички особености на тези заболявания и с възможностите за тяхното лечение. Ендодонтистът ще премахне инфектираната пулпа, внимателно и пълно ще почисти и оформи пространството вътре в зъба ( кореновите канали ) .След това ще запълни и запечати това пространство с най-добрите материали спрямо конкретния клиничен случай. След това ще ви препоръча да се върнете при вашият зъболекар, който ще възстанови коронковата част на зъба и ще прецени как да възстанови пълната функционалност на зъба ( било то с коронка, инлей, овърлей и др. ). След тези манипулации, зъбът ще продължи да функционира като всеки друг такъв.

Ще чувствам ли болка по време на процедурите или след това?

Ендодонтските процедури са насочени към отстраняване на причината за болката ( премахване на инфектираната пулпа или инфекцията от каналната система ). С помощта на модерната техника и анестетици , голяма част от пациентите съобщават , че те са се чувствали комфортно по време на тези процедури. Разбира се, ако сте имали силна болка преди процедурите, не може да се очаква че тя ще изчезне като с магическа пръчка. Най-често същия ден вечерта или на сутринта все още може да има по-силна болка. В следващите дни болката постепенно ще намалява. Затези болки можете да взимате обезболяващи ( предписани от вашият лекуващ или такива каквито сте взимали преди ). Следвайте инструкциите на вашият лекуващ. Зъбът може да остане чувствителен или да го чувствате различно още известно време дори след като ендодонтистта е завършил лечението. Това е в границите на нормалното. Ако обаче се появи силна болка след седмица или чувствате налягане или болка , обадете се на вашият ендодонтист.