dryovch@abv.bg
(+359) 887 607 263

ЕНДОДОНТИЯ


Ендодонтските процедури


Ендодонтското (кореновото) лечение може да бъде извършено в едно или няколко посещения и съдържа следните стъпки :

 1. Ендодонтистът изследва ренгеновата снимка на зъба (така наречената пред оперативна снимка). След това, ако е нужно ще постави анестезия. След като зъбът е обезболен, ендодонтистът ще изолира зъбa от слюнката с помощта на малко латексово платно, наречено “кофердам”. Тази изолация е много важна, защото слюнката и устната кухина съдържат много микроорганизми, които могат да ре-инфектират кореново-каналната система.
 2. Ендодонтистът ще направи малък отвор в коронката на зъба, за достигне до увредената пулпа. Използвайки високо технологични и изклчително финни инструменти, той ще почисти всички остатъци от пулпната тъкан в пулпната камера и каналите. Изключително важно е при почистването и дезинфекцията, да се определи точно до къде свършва канала (каналите) на зъба, за да не се уврежда забикалящата корена тъкан. За тази цел се използва апекс локатора, а в някои случаи и рентгенография. Точността в тази фаза е от първостепенно значение за успеха на ендодонтското лечение.
          

  Пулпата е инфектирана и постепенно микроорганизмите се разспространяват в цялото пространство на зъба.

  Инфекцията може да засегне и заобикалящите тъкани (Апикален периодонтит – гранулом, абсцес, киста).

 3. След като каналите са почистени, дезинфекцирани и оформени, ендодонтистът ще запълни това пространство с биологично поносим материал. Обикновено за тази цел се използва така наречената гутаперча (материал, който подобно на каучука се добива от сока на дърво – Palaquium gutta). Гутаперчата се поставя с адхезивен цимент, който осигурява залепването и към стените на канала. В повечето случаи се поставя временна обтурация, за да се затвори достъпа до това пространство. Временната пломба ще бъде отстранена от вашия зъболекар, преди да възстанови зъба с постоянна такава. 
 4. Вашият зъболекар ще прецени как да възстанови функцията на лекувания зъб.
 5. По време на лечението е премахната причината – микроорганизмите, но оздравителният процес изисква повече време и за това лекуваният зъб трябва да се проследи рентгенологично в продължение на поне 2 години, а понякога и повече. За целта на 6 мес. се правят рентгенови снимки.

     Оздравяването ще настъпи след известно време ...