dryovch@abv.bg
(+359) 887 607 263

ЕНДОДОНТИЯ


Какво е ендодонтия?


Ендодонтия - (ендо) вътре и (донтия) в зъба. Зъбната пулпа е тъкан (съставена от нерви, кръвоносни съдове и други тъкани) разположена вътре в зъба. Нейната функция е свързана с растежа на зъба (коронката и корена), а след това осъществява физиологичния отговор на различни дразнители през целия живот. Специалността Ендодонтия разглежда биологията, физиологията, патологията и лечението на зъбната пулпа. Стоматолозите наричат този процес – кореново лечение.

Най-честите причини за възпалението или инфекцията на зъба са:

    • Зъбният кариес (най-често големи, дълбоки кариеси).
    • Натрупаният ефект от сменянето на няколко пломби.
    • Изборването, загряването и дезинфекцията.
    • Травматични инциденти.

Кои са причините за кореновото лечение?

Зъбната пулпа може да стане болезнена, инфектирана и необратимо увредена (сн. 2), като запазването и става невъзможно.  Най-често се проявява с чувствителност към промени в температурата, а понякога в съчетание с различна по сила болка при дъвчене. Тези необратими промени изискват премахването на зъбната пулпа, което се извършва, с така нареченото кореново лечение.

Понякога процесът на увреждане е толкова напреднал, че пулпата е започнала да некротизира (умира). В тези случаи, за известно време е възможно да настъпи пълна липса на каквито и да е болкови симптоми ( сякаш ви е заболял коремът, но на другия ден вече не ви боли ). Това за съжаление е само привидно, ако зъбът остане в това състояние, скоро ще започнат отново болките и проблема само се задълбочава. Необходимо е да се потърси специализирана помощ от стоматолог. Мъртвата пулпа и бактериите вътре в зъба могат да предизвикат инфекция на заобикалящата зъба кост (т.н. абцес – сн. 3).

Симптоми, свързани с инфекция в пулпата са : зъб, който боли при дъвчене, а в някои случаи е чувствителен и при докосване ( освен пулпата е засегната и окръжаващата кост ). Когато е засегната само пулпата , болката е ирадираща и боли цялата страна, без да може да се посочи причинния зъб. Рентгенографията не винаги може да помогне за диагностицирането на този проблем. Ако процеса е напреднал и има загуба на костна структура около зъба, тогава рентгенографията ще помогне за диагнозата.

Каква е разликата в лечението – практически няма разлика. Каквито и да са симптомите, лечението преминава през три основни етапа. Диагноза, почистване и оформяне на канала и накрая запечатване на това пространство. Разлика има само когато зъболекаря ( ендодонтиста) няма достатъчно време за да извърши пълният обем от необходимите манипулации, за да постигне основните цели на ендодонтското лечение. Това са случаите на спешна помощ, при които целта е да се намалят симптомите и да се осигури по-добър комфорт на пациента, за да може да се намери време за извършване на пълният обем на лечение. Кореновото лечение се занимава с пространството вътре в зъба, което е инфектирано и води ( веднага или по-късно ) до болка в зъба. Доказано е , че микроорганизмите се развиват основно вътре в зъба ( в пространството заемано от пулпната тъкан ) и , че много малко от тях се намират извън зъба. Затова лечението е насочено именно към почистването , дезинфекцията и запечатването с инертен материал на това пространство.

Основната цел на кореновото лечение е да спре постъпването на дразнители към окръжаващите зъба тъкани и по този начин, да даде възможност на организма да възстанови нормалната функция на тези тъкани. Тази цел се постига , като вътрешното пространство на зъба се изчиства от микроорганизми, тъкани остатъци , колкото е възможно повече, а ако има останали микроорганизми те биват “ погребани” с помощта на херметичното запечатване на това пространство. Спирайки постъпването на микроорганизми или/и техни токсини към организма (окръжаващите зъба тъкани ), даваме възможност на имунната система да се пребори и да възстанови нанесените поражения.

Какво представлява самото лечение?

Усъвършенстването на ендодонтските техники и новите материали направиха модерната ендодонтия безболезнена и в много висок процент, протичаща без усложнения. Кореновото лечение може да завърши и в едно посещение, но много по често се изискват няколко посещения. Използва се локална анестезия, която може да бъде съчетана с предварителна подготовка с релаксанти за намаляване на напрежението. Самото лечение представлява – щателно почистване на корено-каналната система (отстраняване на всички остатъци от пулпата, предаване на конусообразна форма и дезинфекция ) и херметичното и запечатване, така че да няма никакъв обмен между вътрешността на зъба и заобикалящата го тъкан ( периодонтални тъкани и кост ).

За целта стоматолога ще изолира зъба, с помощта на латексово платно, наречено кофердам. Ако имате алергия към латекс, трябва задължително да предупредите лекуващия. Тогава ще се използва не латексово платно. Ще оформи достъп до каналите и в процеса на разширяване ще ги дезинфекцира, с различни химични агенти.

Накрая ще ги затвори херметично с инертен материал. В днешно време най-използваният материал за запечатване е гутаперка, в комбинация със силър, за залепването и към стените на канала.